Unix е операционната система от вчера и утре

By | октомври 22, 2021

В момента само две операционни системи (OS) остават на пазарния дял: Windows на Microsoft и производни на Unix (Mac и Linux). На всички устройства в процес на разработка обаче преобладават потомците на Unix.

В утрешния високотехнологичен свят изглежда, че Unix все още ще доминира. Разбира се, Windows няма да изчезне скоро, но няма да расте много. Ето защо.

=== Какво представлява операционната система?

Ако компютърът ви беше автомобил, операционната система щеше да е собствен влак. Хардуерът е шасито, а софтуерът (приложенията) двигателят. Хардуерът задава физическите граници на компютъра, приложенията процъфтяват, но операционните системи.

Операционната система зависи от това колко бързо ще бъде, колко бързо спира, как може да завие наляво или надясно, колко предавки има, колко гладко ще бъде пътуването и т.н.

Операционната система е бюрократ, който позволява на приложенията да говорят със системния хардуер. Трябва да отпечатате нещо? Операционната система има I / O мениджър. Трябва ли да получавате данни от мишката? Операционната система има връзка за това. Монитор изход? Да, има и ядро ​​на операционната система за това. Всичко, което се случва на вашия компютър, се случва през тази операционна система между хардуерни и софтуерни приложения.

=== Къде е Unix в сравнение с Windows?

Windows е на повечето персонални компютри в света, но това господство може да не продължи дълго. Проучванията на компютри, които имат достъп до мрежата, показват, че операционните системи, базирани на Mac и Linux, бързо печелят пазарен дял, съставлявайки между 30% и 35% от настоящите компютърни операционни системи.

Windows, от друга страна, бавно губи позиции пред тези Unix-базирани системи. Защо така?

Основно поради факта, че броят на персоналните изчислителни джаджи, особено смартфоните, имат достъп до интернет и се използват като ежедневни изчислителни устройства, те се превръщат в голям сегмент от изчислителния пазар. Много притурки като Linux, iPhone, Droid, iPad и други операционни системи са нови начини за свързване с мрежата.

В Азия „премахването“ на базираните на Linux машини с Windows е често срещано явление в Европа и Северна Америка, докато Apple и Google доминират на пазара на преносими устройства.

=== Технологията на бъдещето означава базирана на Unix

На американските и световните пазари бъдещите технологични устройства, които използват Windows, почти не съществуват. Windows, тъй като се изгражда от нулата, се превърна в тромава и тромава система за адаптиране към тези по -малки системи. Базираната на Unix операционна система обаче се оказа напълно адаптивна.

С преминаването на света към базирани на облак изчисления приложенията остават в мрежата, а не на компютъра, което прави операционната система все по-малко достъпна за крайния потребител. В крайна сметка Windows vs. Дискусията Mac срещу Linux ще стане спорна, тъй като изискванията на компютърната операционна система ще намалят. В този сценарий вероятно ще доминира по -малка, по -проста (и по -бърза) операционна система. Това определено ще бъде Unix-базирана операционна система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *