SDRAM, DDR, DDR2, DDR3, SODIMM, MicroDIMM, пинове, тайминг и CAS латентност Лесно!

By | октомври 23, 2021

Може би сте объркани от различните съкращения, които виждате на уебсайтове, които продават памет на лаптоп. Съкращения като SDRAM, DDR, DDR2, DDR3, SODIMM, MicroDIMM, Pins и CAS Latency може да са много добри и често срещани за всички съществуващи компютърни гурута, но какво ще стане, ако ние сме само 98% за надграждане на нашия лаптоп Нямате ли експерт в компютър? Знаеш ли какво, чуваме те, всъщност ще предприемем стъпки, за да го докажем! Въпреки че не обещаваме да ви превърнем в гений на паметта чрез това, което следва, ние вярваме, че наистина можем да помогнем. Готови ли сте да изчистите някои от тези облаци и да поемете по правилния път за надграждане на паметта на вашия лаптоп? Четете нататък!

SDRAM, DDR, DDR2 и DDR3

Всичко по -горе са SDRAM, DDR, DDR2 и DDR3 технологии за памет сами по себе си. Те се различават по възраст, скорост, работно напрежение и време, за да направят нещата малко по -лесни. Въпреки че те са само SDRAM с акроним RAM, всички те са RAM, въпреки че са от типове SDRAM, DDR, DDR2 и DDR3. RAM всъщност е памет с произволен достъп и често се използва като алтернатива на „памет“. Много по -вероятно е да видите „RAM“ написано на ваше име без компоненти, но не забравяйте, че ако някога забележите DDR RAM, DDR2 RAM или DDR3 RAM, те са едно и също нещо като DDR, DDR2 и DDR3. SDRAM винаги е написан в една форма, така че ако видите източник, който има препратки към SDRAM RAM, нека кажем, че човекът, който го е написал, има желание да пренапише историята.

Тъй като SDRAM, DDR, DDR2 и DDR3 са технологии за памет (или трябва да кажем RAM), те са различни. Не можете да използвате повече от един тип инсталация на лаптоп, тъй като всеки има свои собствени уникални спецификации, включително слотове за памет, които обикновено не са съвместими с други типове. В резултат на това, какъвто и да е вашият лаптоп (освен ако не е по -стар от 1997 г.), той ще използва само едно от горните. Имате ли DDR лаптоп? Инсталирайте единична DDR RAM. Имате ли DDR2 лаптоп? Ще работи само DDR2 RAM и т.н.

SODIMM

Сега, когато се справяте със задачата на технологията на паметта и скоростта на други части за RAM на лаптопа, следващият е SODIMM. Четири различни типа памет за лаптоп, но единственият SODIMM, от който се нуждаете? Накратко, „да“. Виждате ли, SODIMM означава Single Outline Dual Inline Memory Module и е доста чист начин да се каже типа карта, която достига до вашата памет. В професионален план бихте казали, че SODIMM е вид „печатна платка“, а не „карта“, но това е като поставяне на карта.

Наличието на SODIMM печатна платка или карта (засега не бърза) ще има чипове памет SDRAM, DDR, DDR2 или DDR3 отгоре на спойката. Означава ли това, че SODIMM варира в зависимост от типа памет, която имат? Да, но все още не вдигайте очи – не е толкова страшно, колкото си мислите. Въпреки че има различни разлики, единственото нещо, което трябва да знаете, е броят на щифтовете (вижте по -долу). Броят пинове идентифицира типа SODIMM. Като знаете какъв тип SODIMM изисква вашият лаптоп, можете да проверите дали имате нужда от правилния тип. Понякога може да откриете някои несъответствия в описанията при покупка, така че това не боли.

MicroDIMM

Ако сте по-голям мобилен телефон, който често носи лаптопа си със себе си в движение, има вероятност да притежавате това, което е известно като под-преносим компютър или нетбук. Като цяло можем да класифицираме типовете малки лаптопи. Вероятно сте се досетили какво ще кажем по -нататък, но за последователност, MicroDIMM е миниатюрна версия на SODIMM, предназначена за малки лаптопи, които имат по -плътно шаси за всеки случай. Не всички под-преносими компютри използват MicroDIMM, но те не ви пречат да запомните какво е това.

Освен ако нямате подкнига или нетбук, всичко, от което се нуждаете, е MicroDIMM, който не е в адресната ви книга. Въпреки че това е нетбук, повечето не могат да бъдат надграждани. Същото се случва и там. Може би най -добрият съвет е да запомните какво е MicroDIMM и също така да запомните какво казахме за щифта SODIMM по -горе. Същата теория важи и за щифтовете MicroDIMM – лесно можете да премахнете типа MicroDIMM, като вземете предвид броя на пиновете.

Пинак

Разляхме зърната върху щифтовете SODIMM и MicroDIMM върху тях, което е чудесно, защото можем веднага да пропуснем колко пина има всеки тип SODIMM и MicroDIMM (съответстващ на всяка технология на паметта). .

Ако имате нужда от надстройка на паметта за лаптоп SDRAM SODIMM, трябва да очаквате 144-пинов SODIMM.

Ако трябва да надстроите паметта на лаптопа DDR SODIMM, той трябва да има 200 пина.

Така че нека започнем да актуализираме паметта на лаптопа DDR2 SODIMM. Те също имат 200 пина под формата на DDR SODIMM, но се уверете, че са несъвместими помежду си.

И накрая (от 2010 г.) трябва да надстроим паметта на лаптопа DDR3 SODIMM. Те имат 204 пина.

Нещата са различни, когато става въпрос за MicroDIMM. Ако SDRAM е MicroDIMM, тогава броят на пиновете е 144, както в SDRAM SODIMM.

Междувременно, ако имате нужда от DDR MicroDIMM, той има 172 пина.

И накрая, ако надстройката на DDR2 MIcroDIMM трябва да бъде на дневен ред, тя има 214 пина.

Сезони

Всеки път, когато видите или чуете за времето (в контекста на RAM), то се свързва със забавяне на работата на определен SODIMM или MicroDIMM. За простота трябва да се осъществи достъп до модула с памет, да се намерят данните за четене или да се запишат безплатни данни, където да се поставят нови данни, да се копират данните и да се опреснят след командите за опресняване.

Тъй като сезоните влияят върху производителността на SODIMM или MicroDIMM, ще откриете, че понякога някои производители на памет предлагат това, което бихме могли да наречем раздели за производителност. Това са стандартни модули памет SODIMM или MicroDIMM, с изключение на функцията, която гарантирано работи стабилно при малко по -бързо (по -стегнато) време на паметта.

Всеки тип технология на паметта, SDRAM, DDR, DDR2 и DDR3, работи в своята часова зона. SDRAM модул памет вероятно ще има 2-3-3-6 пъти, DDR модули памет 3-3-3-8, DDR2 модули 4-4-4-12 и DDR3 модули съответно 7-7-7-20. Обърнете внимание, че във всяко има четири числа и колкото по -нова е технологията на паметта, толкова по -голямо е времето.

Ако трябва да получите ниско увеличение на производителността (около 5%) чрез инсталиране на производителност SODIMM или MicroDIMM, дори няма да почувствате разликата, ако искате да платите нещо повече за привилегията. Въпреки това, ако решите, че вашият лаптоп струва най -добре, не забравяйте винаги да подменяте всички инсталирани модули памет с нова производителност SODIMM или MicroDIMM. Неспазването на това ще доведе до стартиране на паметта по време на стария (ите) модул (и), така че инсталирането на новата RAM ще изчисти ползата от производителността.

CAS латентност

Отлагането на предишните времена не би било съвсем пълно, ако не споменем няколко думи за латентността на CAS, особено ако сте предприели стъпката и най -накрая сте решили да закупите производителност SODIMM или MicroDIMM.

По отношение на времето на RAM, латентността на CAS има най -голямо въздействие върху производителността. CAS представлява строб за достъп до колона и отбелязва закъснението, което модулът SODIMM или MicroDIMM трябва да осигури, преди да локализира определена област в паметта. Латентността на CAS обикновено се маркира като CAS 3, CL3, CL = 3 или се скрива в описанието на посочените по -горе времена. Например, ако видите SODIMM или MicroDIMM, написани като 4-4-4-12 пъти, първото число вляво (4 в този случай) е CAS латентност. Също така, ако откриете модул памет DDR2 със същата честота, но 3-4-4-10 пъти, това означава, че гарантирано ще работи вместо CL = 3 CL = 4.

Заключение

Ако погледнете горното, ние ще се осмелим да го кажем напълно, но е вероятно повече от повечето доставчици в големите магазини за компютърни вериги да знаят повече за RAM на лаптопа. Имат ли работа, опитвайки се да ви продадат сред надстройките на паметта? Както и да е, те обръщат внимание на вас, а не на тях, истината не е за вас, а за това, което току -що научихте по -горе.

Може да не го осъзнавате, но наистина заслужавате да ви бъде върнат честно. Първоначално всички горепосочени съкращения могат да изглеждат като измама, но не е ли това подвеждащо? Поемете си дъх, следвайте съветите дословно и въпреки всички страхове, които ви казват, надграждането на паметта на вашия лаптоп ще бъде успешен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *