Intel Atom процесор за Интернет базирана информационна система

By | октомври 19, 2021

Въведение:

Intel представи две версии на процесора Atom. Сериите „Diamondville“ от 2xx, 3xx и N2xx са проектирани специално за неттопове и нетбуци, докато Z5xx „Silverthorne“ е предназначен за мобилни интернет (MID) устройства. Този специален чип е физически много по -малък от други, които източват малка мощност, което го прави подходящ за MID.

Nettops са бъдещата концепция за настолни компютри. Те ще имат SSD устройство, без оптично устройство и някои USB портове за ваше удобство. Това ще бъде евтина статия, около 300 долара, и ще се използва за основни компютърни задачи като сърфиране в интернет, достъп до уеб-базирани и богати интернет приложения и възпроизвеждане на аудио и видео. Нетбуците биха били ултратънки лаптопи с безжична връзка и всички останали функции на неттоп.

Процесорът Atom на Intel за мобилни устройства носи най-ниския джобен интернет опит, с ниска консумация на енергия и висока производителност. Intel революционизира дизайна на MID и тези устройства биха спечелили огромно конкурентно предимство, като използват процесори Intel Atom, заедно с чипове с приятели с ниска мощност с интегрирана графика, осигуряващи интернет опит и видео с висока разделителна способност.

Архитектура:

Семейството Atom има 32 KB L1 кеш с инструкции, 24 KB L1 кеш данни и 512 KB L2 кеш на 1 MB двуядрен процесор и типовете и възможностите на процесорите се определят от чипсетите, а не от процесорите.

Atom е изграден с различни микроархитектури в сравнение с днешното двуядрено и въпреки това семейството на Atom има същия набор от инструкции, намиращи се в x86 процесорите в основната архитектура. Процесори като Pentium Pro, Pentium II и по -нови не изпълняват микроинструкции, точно както Atom изпълнява тези инструкции като първия Pentium. Това направи възможно намаляването на разходите чрез премахване на компонентите, необходими за изпращане и контрол на микроинструкциите от проекта.

Процесорът Atom на Intel носи силата на мобилния интернет, най -малкият мобилен интернет процесор в света. Atom измерва по -малко от 25 квадратни милиметра, 45 nm технологични чипове имат спецификация на термичния дизайн, варираща от 0,6 до 2,5 вата, за да се повиши до скорост от 1,8 GHz.

Семейството Atom, най -малкият от всички процесори, има няколко причини да бъде малък. Първо, процесорите Atom са 32-битови x86 чипове, а Intel елиминира 64-битовия процес на обработка, като разгледа днешните и утрешните MID, които няма да бъдат налични с 64-битова обработка, като използва по-малко транзистори там. Концепцията е намалила цената на процесорите Atom.

Характеристики на дизайна:

Повечето семейства атоми използват способността да използват процеса на формиране на втори празен процес на виртуален процесор, който се нарича „технология на хипернишка“. При това операционната система разглежда всяко ядро ​​като двоен процесор, често наричан двупроводен. Разбира се, тази технология е по -ефективна от „двуядрените“ системи, но за пореден път осигурява допълнителна производителност на системата. Тактовата честота на атомните процесори остава същата дори и на празен ход и не понижава часовника в режим на готовност.

Atom е проектиран по 45 нанометрова (nm) технология, която е направила процесора Atom най -малкия в света. Това е възможно чрез намаляване на размера на матрицата, тъй като компонентите, които влизат в полупроводника, са по -малки. За сравнение, чипът Celeron използва 90 nm технология и всяка от неговите вътрешни логически порти е четири пъти по -голяма от размера на Atom.

Устройствата, изградени с атомни процесори, са по -хладни. Въпреки че проектната топлинна мощност (TDP) в конвенционалните мобилни процесори може да достигне до 100 градуса по Целзий или по -висока, семейството на Atom работи малко по -хладно, а някои процесори са настроени на 90 градуса до 85 градуса по Целзий. Това прави голяма разлика, когато става въпрос за ръчни и джобни MID. В допълнение към по -малкия размер на устройствата в процесорите, охлаждащите вентилатори намаляват живота на батерията.

Приложения:

Процесорът Atom на Intel има най -малък отпечатък и с ниска консумация на енергия и сложни набори от инструкции, процесорът е задал нов стандарт в компютърните изчисления в Интернет. Средно семейството на Atom получава около 2 вата мощност, което го прави идеалният процесор за мобилни интернет (MID) устройства, мрежови мрежи и нетбуци.

Член на семейството Atom, процесорът N270, има много приложения в индустриалните изчисления. Устройството с ниска консумация на енергия предлага отлични термични характеристики, позволяващи работа без вентилатор. Това се превръща във важен фактор, тъй като липсата на движещи се части, като вентилатора, значително увеличава общата надеждност на проектираната система и не е необходимо да се подава вятър за дизайна.

Критична оценка:

Какво предлага семейството на Atom? Много е интересно, че семейството на Intel Atom има съвременни функции като технология с разширена памет 64 (EM64T), допълнително стрийминг SIMD разширение 3 (SSSE3) и т.н., поставени в по -стара архитектура. От Pentium, Atom е първото семейство от x86 процесори. Управлението на мощността на процесора и спестяването на производствени разходи са два от най -важните фактори по отношение на производителността, така че не го правят конкурент на Atom Core 2 Duo.

Докладите казват, че опитите за интегриране на консумацията на енергия и процесорите в преносими или вградени устройства винаги са били проблем за Intel. Процесорите Atom не са първите, които Intel се опитва да насочва към същите типове приложения. Фамилията Atom обаче е много различна от останалите, тъй като Intel има нова архитектура в Atom, която значително намалява консумацията на енергия.

Резултатите от тестовете, получени чрез сравняване на атоми С7 и Целерон-М, показват, че общото представяне на атомите се намира между С7 и Целерон-М при едно и също честотно условие. Тестовете бяха проведени на нетбуци, като честотата C7 беше настроена на значително по-ниска честота, за да се доближи до Atom и Celeron-M. Беше направено заключението, че машините на атомна основа ще имат същите характеристики като машините, които имаме днес.

Животът на батерията обаче е основна грижа, когато става въпрос за преносими машини. Това ще бъде важен фактор за потребителя. Установено е, че изискванията за охлаждане на настолния вятърен компютър са много по-ниски за Atom-базирана машина и може да се заключи, че ще бъде още по-ниско за преносимите машини. Ако Atom се окаже по-ефективна батерия от Celeron-M, тогава можем да видим повече собственици на базирани на Atom компютри Eee, които надграждат потребителите до версии на Atom, които продават техните системи, базирани на Celeron-M.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *