Chromebook и Google Apps for Education – Време е за онлайн?

By | октомври 7, 2021

Преди около шест месеца Google ми даде прототипна версия на нетбук компютъра, който използваше новата Chrome OS (по това време) за оценка. Нарича се Chromebook (1). По същество това е лаптоп с инсталирано приложение, уеб браузър Chrome. Започва невероятно бързо; от около 8 секунди за пълзене. Той има SSD устройство, така че е много лек и батерията издържа цял ден (всъщност ми издържа няколко дни). Когато работите, идеята е да използвате уеб приложения, като Google Apps, за да си вършите работата, вместо да инсталирате настолни приложения като Microsoft Office. За да помогне на потребителите да намират уеб приложения (и да помогне на уеб разработчиците да намерят потребители), Google създаде уеб магазина на Chrome (2). Това улеснява намирането и „инсталирането“ на уеб приложения.

През последните шест месеца, докато използвах своя Chromebook, „защо ми трябва това?“ Сега не казвам, че не харесвах Chromebook. Толкова е хубаво да имаш лек нетбук, който да стартира толкова бързо. Той също така идва с 3G клетъчен модем, който събира 100 mb безплатни данни на месец. Така че знам, че може да съм на място, където не мога да получа WiFi, ще си взема своя Chromebook. Но по отношение на основната функционалност мога да правя всичко, което правя с моя Chromebook на стандартен нетбук.

Имам ли нужда от Chromebook като потребител? В сряда, на годишната конференция за разработчици на Google IO, Google ми даде отговора; Не е нужно (въпреки че е хубаво), но училищата се нуждаят от това. Google обяви първите два налични в търговската мрежа Chromebook, един за Samsung и един за Acer. По -важното е, че те обявиха хардуерен модел „абонамент“, който позволява на голям клиент да плаща месечна такса за Chromebook, гаранция и поддръжка. Това включва възможността за централно управление на всички тези Chromebook и техния софтуер. Google ясно поставя Chromebook като безопасен, управляем и преносим инструмент за производителност за големи организации, които се интересуват от евтина собственост. Това не е толкова добро за типичните потребители, но е много добро за училищата.

Училищата имат много, много фронтове и много хора търсят технологии за решаване на училищни проблеми и увеличаване на постиженията на учениците. Разпространението и поддържането на технологията обаче е сложно и много скъпо. Управлението и защитата на големи групи компютри и актуализирането на софтуера изисква висококвалифициран ИТ персонал. Такива хора не са евтини. Google спомена, че редица големи компании струват около 3000 долара годишно за поддържане на всеки традиционен компютър и неговите приложения на потребител. ZDNet изчислява, че е близо 1900 долара годишно на потребител. Училищата се опитват да го направят още по -евтино. Например училищата удължават циклите на опресняване до 5 години, но това оставя по -стари и по -бавни машини, които са склонни да се провалят по -често. Училищата също се опитват да споделят някои компютри с много ученици, но това ограничава достъпа до предимствата на образователните технологии. Дори и с тези ангажименти поддържането на edtech е скъпо и предизвикателно. Те включват Chromebook и Google Apps for Education; Google обяви в Google IO, че Chromebook ще предоставя на училищата по 20 долара на месец на компютър. Google Apps for Education е безплатен. Google очаква да запише училища за 3 години, но 240 долара на компютър идват с хардуерна гаранция всяка година, което е от ключово значение за училищната среда.

Важно е всичко това да е проектирано да се управлява централно. Уеб базираният интерфейс за управление позволява на ИТ администраторите да създават и управляват екипи, да персонализират правилата за филтриране на спам и да предоставят достъп до приложения и документи. Това е ясно между Chromebook и iPad (или дори таблети с Android).

Как може да е толкова евтино? Е, от една страна, нямате нужда от антивирусен софтуер. Chromebook е създаден за сигурност. Всички данни в SSD устройството са криптирани, така че ако загубите Chromebook, данните са в безопасност. В допълнение, хардуерът и биологията имат подпрограми, които откриват манипулации всеки път, когато стартират Chromebook. Не се нуждаете от Microsoft Office. Google Apps for Education има текстов процесор, електронна таблица, презентация, софтуер за рисуване и софтуер за създаване на уебсайтове. Не се нуждаете от Microsoft Exchange Server (или необходимите сървърни компютри). Google Apps for Education има имейл акаунти и уеб базиран GMail интерфейс за всички потребители. Всяка година можете да спестите време и пари, свързани със създаването и разпространението на нови изображения на дискове; конзолата за управление позволява на ИТ администраторите да виждат кои потребители получават и кои приложения и приложения, като уеб приложения, се актуализират автоматично.

За потребители, които се нуждаят от достъп до настолни приложения, можете да използвате Citrix и VMWare, за да предлагате виртуализирани настолни компютри на вашия Chromebook (или подмножество потребители с традиционни лаптопи). Инструментите, учебната програма и софтуерът за оценяване са важни в училищата. Така че трябва да оцените текущия си софтуер и да потърсите онлайн версии или алтернативи. Това е много по -лесно от преди. Много компании за образователни технологии K-12 предлагат уеб версии на своите продукти. Например, ако вашето училище или район използва Kidspiration или Inspiration, можете да използвате Webspiration с вашия Chromebook. Talking Fingers, Inc. създаде уеб версия на своя отличен фонетичен продукт, четете, пишете и пишете!

Всички ваши стари компютри, независимо дали са Mac или Windows машини (или дори случайни Linux), могат да работят с уеб браузъра Chrome и приложенията на Google, така че можете да внедрите Google Apps for Education за всеки и да започнете да спестявате пари веднага. Не е нужно да се ангажирате с Chromebook за всички потребители наведнъж. Можете да вмъкнете Chromebook като част от цикъл на опресняване.

И така, време ли е да влезете ол-ин в мрежата? Всеки квартал трябва сам да отговори на този въпрос въз основа на собствените си изисквания. Но сега е ясно да се каже „да“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *