AMD процесори срещу процесори Intel

By | октомври 22, 2021

Битката продължава …

Нещата ще станат много объркани в продължаващата битка за справяне с господството на чиповете между AMD и Intel. В продължение на години Intel заемаше висока позиция, отблъсквайки една атака след друга от AMD и я държеше на пазар, който сменяше чиповете на всеки половин час. Intel винаги е бил голямото име, големият оператор и „отиди при геймърите“ във всички неща на процесорите Core i3, i5 и i7.

Но всичко може да се промени, ако разговорите на AMD с гиганта на Apple са успешни. Intel е единственият доставчик на микропроцесори за популярните Apple Notebook и настолни компютри от 2006 г., когато Apple се отдели от PowerPC. Представители на AMD наскоро бяха видяни да напускат срещи с членове на висши служители на Apple – и според слуховете усмивки бяха навсякъде.

Срещите доведоха до това, че Apple започна да разглежда дълго и задълбочено процесорите на AMD в своите изследователски лаборатории, като подготовка за включване на чиповете в някои от предстоящите и предстоящите проекти на Apple. Слуховете твърдят, че Apple се интересува особено от процесорите на работната станция и лаптопа на AMD.

И така, защо Apple говори с врага (относно Intel)? Това може да има много общо с проблемите, които Apple е имала с процесорите на Intel. Не само имаше обвинения, че чиповете на Intel забавят времето за опресняване на страницата на лаптопа, но дизайнът на чиповете на Intel възпрепятства плановете на Apple да продължи партньорството си с Nvidia за разработване на стандартен чипсет за използване с процесори на Intel в цялата гама продукти на Apple. Липсата на ново основно семейство чипове също забави пускането на последната версия на серията MacBook, което не помогна при решаването на проблема. Резултатът от това беше, че Apple трябваше да използва по -малко способен интегриран графичен чип на Intel в новия MacBook Pro вместо по -способния продукт на Nvidia.

AMD – предстоящо и потенциална заплаха за доминирането на Intel

Сделката с Apple може да подкопае пазарното господство на Intel. В резултат на дискусиите на Apple с AMD, сега повече производители разглеждат не само това, което AMD вече предлага, но и своите бъдещи планове за изследвания и развитие. Разбира се, всичко може да е случай на маневра от страна на Apple, за да се види какво може да предложи Intel като алтернатива. Но каквито и да са причините, истинските победители ще бъдат потребителите. Конкуренцията, особено в света на технологиите, води до скокове напред в развитието. Новите идеи и концепции са продукт на дебат и конкуренция, тъй като всеки се опитва да манипулира другия. AMD може да липсва производителността и ефективността на процесор Intel, но придобиването на ATI му дава предимство пред конкурентите, когато става въпрос за GPU технология.

Тъй като Apple се фокусира върху подобряването на своя графичен пакет (името на един графичен дизайнер, който не използва MacBook), интелигентните пари обединяват Apple и AMD, което позволява на Apple да продължи напред с плана Nvidia. Но бъдете сигурни – Intel няма просто да седи и да позволи това да се случи без бой. Всичко може да се сведе до цифрите – което ще спечели най -много на Apple; Да се ​​придържате към съществуващото си партньорство или да преминете към ново с AMD? Най -вероятната възможност е Apple, която наскоро беше обявена като финансово по -голяма от монолитната Microsoft и по този начин има значително влияние в посока на пазара на микропроцесори, вероятно ще свърши работа както с AMD, така и с Intel. Както се казва в старата поговорка, тези, които са начело на възможностите за микрообработка и графики, живеят в забавни времена …

завършек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *