10 добри навика за изучаване на японски

By | октомври 28, 2021

1. Водете си дневник

Купете евтин лаптоп (препоръчвам moleskine) и запишете всеки нов речник или фрази, които чуете. За всеки запис запишете новия език, неговото значение и един или два примера за употребата му. Ако чуете дума, за която знаете, че е използвана по нов начин, запишете я отново.

2. Правете японско хоби

Ако се занимавате с японско хоби, получавате три предимства. Първо, трябва да се занимавате с интересно и интересно хоби, което е интересно само по себе си. Второ, ще намерите страхотно място за общуване с японски граждани и ще получите много говореща практика. И накрая, ще получите източник на мотивация да изучавате японски език по-сериозно. Можете да ядете всичко – от цветна аранжировка (икебана) до бой с меч (кендо).

3. Направете приятели с японски писалки

Google „Japanese Pen Friend“ и ще намерите куп сайтове, посветени на намирането на японски приятел по писане. Уверете се, че настоявате за отговори на английски и японски. Това е чудесен начин да ви запознаем с нов език и, разбира се, да установите връзки в Япония. Ако не можете да четете канджи, трябва да опитате да изтеглите Rikaichan, плъгин за уеб браузър за Firefox (който така или иначе трябва да използвате!)

4. Преглед на героите веднъж седмично

Ако тепърва започвате, много е важно да преглеждате своите герои на хирагана/катакана поне веднъж седмично. Вместо да прекарате един следобед, опитвайки се да натъпчете всички герои в ума си, е по-лесно и по-ефективно да излизате бавно и да се отдръпвате периодично. Трябва да можете да четете думите, които виждате, и да напишете думите, които чувате. Ако сте уверени в своята кана, трябва да преминете към канджи, когато се почувствате готови.

5. Направете японски приятели в Skype

Подобно на създаването на приятели с писалка, разликата е, че всъщност ще разговаряте с тях онлайн. Често можете да превърнете приятелите си от месинджъри в приятели по Skype и обратно. Това е чудесен начин да практикувате говорене, ако не срещате японски граждани в ежедневието си, но не е заместител на истинското нещо.

6. Слушайте JapanesePod101

Ако отворите iTunes (доставя се с всички Macs, ще трябва да го изтеглите за Windows) и отидете в iTunes Store, можете да намерите подкаст, направен от JapanesePod101. Те редовно излъчват висококачествени уроци по японски чрез своя подкаст. Може да е малко спешно да се присъедините към платения уебсайт, но подкастът е добре продуциран и е чудесен начин да практикувате безплатно слушане.

7. Проверете граматиката си с Ръководството по японски на Тае Ким

Ръководството за Tae Kims може да бъде намерено на тази връзка:

http://www.guidetojapanese.org

Това е едно гише за обяснения на японската граматика. Въпреки че не бих го препоръчал като добър начин да започнете да изучавате японски, това е чудесен начин да прегледате граматиката, която може би сте забравили. Обясненията му са кратки и пълни с примери. Той също така има страхотно разбиране за съвременната японска употреба. Най-хубавото е, че е безплатно.

8. Поправете се

Всички правим грешки, когато говорим, най-важното е да се върнем назад и да ги коригираме. Ако знаете, че сте направили грешка, не бъдете мързеливи и я оставете да се изплъзне. Ако придобиете навика да се оставяте, никога няма да се оправите. Върнете се към казаното, поправете го и продължете да говорите от там.

9. Никога не се досещайте

Не се опитвайте да направите всичко, което казвате, перфектно. Направете всичко възможно да говорите нормално и едва след като сте направили грешка, можете да се върнете и да я поправите. Освен ако не държите реч, никога не отделяйте повече от две секунди, опитвайки се да разберете какво да кажете.

10. Елате в Япония!

Независимо дали само за няколко седмици или до края на живота ви, идването в Япония ще удвои вашите японски способности. Ако сте начинаещ, ще имате 24/7 излагане на езика, тъй като се говори естествено. Ако сте средностатистически, ще имате повече възможности да говорите, отколкото можете да се справите или да се подготвите (което е добре). Ако кандидатствате, вероятно вече живеете тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *