Погрижете се за Li-On батерията

By | октомври 15, 2021

Литиево-йонните батерии имат ограничен живот, те се разграждат бавно от деня на първоначалното им производство. Животът на батерията ще зависи от начина на зареждане и разреждане на батерията и при каква температура се поддържа. Производителят ще оцени батерията на лаптопа до степен, в която запазва 50% от първоначалния си капацитет. В този момент трябва да помислите за смяна на батерията.

Литиево-йонните батерии не са толкова издръжливи като никел-хибридните или никел-кадмиевите конструкции и могат да бъдат много опасни при злоупотреба. Те обикновено са по -скъпи.

Литиево-йонните батерии могат да бъдат оформени в различни форми и размери, за да запълнят ефективно наличното пространство в устройствата, които заемат, но литиево-йонните батерии са по-леки от други еквивалентни вторични батерии.

Енергията се съхранява в тези батерии чрез движението на литиеви йони. Литият е третият най -лек елемент, осигуряващ значителна икономия на тегло в сравнение с батериите, които използват много по -тежки метали. По -голямата част от електродите обаче са ефективна йонна „обвивка“ и добавят тегло, както и „теглото на задържане“ на електролита, токоприемниците, корпуса, електрониката и проводимите добавки, които намаляват заряда на единица маса до малко повече от тази на други акумулаторни батерии. Силната страна на литиево-йонната химия е по-високото напрежение в отворена верига в сравнение с водни батерии (напр. Оловна киселина, никелов хибрид, никелов кадмий).

Едно важно нещо литиево-йонните батерии не страдат от ефекта на паметта. Те също имат ниска степен на саморазреждане от около 5% на месец, в сравнение с повече от 30% на месец в никел-метални хидридни батерии и 10% на месец в никел-кадмиеви батерии.

Ето кратък списък с неща, които трябва и не трябва да се грижат за вашите Li-On батерии:

правя го

 1. Когато получите нов преносим компютър или таблет, оставете батерията да се зареди напълно за една нощ.
 2. Форматирайте нова батерия с нея до пълното й разреждане, след което я заредете напълно. Правейки това веднъж месечно, ще помогнете за точно калибриране на батерията.
 3. Винаги зареждайте батерията възможно най -скоро след пълното й разреждане. Батерията ще бъде трайно повредена, ако остане за продължителен период от време, ако е напълно разредена.
 4. Не забравяйте, че литиево-йонната батерия ще се разваля бавно; Нова батерия винаги ще работи по-добре от 6-месечна батерия.
 5. Не забравяйте, че половината живот на батерията Предназначен за определен общ брой цикли на зареждане/разреждане (вижте ръководството за потребителя или ръководството за бърз старт за оценка). Например, батерията, предназначена за 3 часа и 500 цикъла на зареждане/разреждане, все още ще бъде в рамките на спецификациите, дори и да издържи 1 час и 45 минути след 500 цикъла на зареждане/разреждане.
 6. Топлината е най -големият враг на батерията. Оставете много въздух да циркулира около лаптопа/таблета, така че батерията да остане възможно най -хладна при зареждане, а също и по време на употреба. Ако е предвидено, използвайте интегрираните „крачета“ под лаптопа, за да повдигнете лаптопа и да подобрите циркулацията на въздуха.
 7. Извадете батерията, ако се съхранява в продължение на няколко месеца (батерията трябва да бъде заредена на 50% или по -висока).
 8. Ако използвате NoteBus или зареждате преносим компютър или таблет в ограничено пространство, оставете подходяща вентилация, за да поддържате батериите възможно най -хладни.

недей

 1. Не – Излагайте батерията на прекомерна топлина или студ (т.е. извън диапазона 10-35 ° C).
 2. Не съхранявайте батерията напълно заредена (съхранявайте батериите със заряд от около 50%).
 3. НЕ – Оставете батерията почти празна, за да не се използва повече от месец или повече. Батерията бавно ще се разрежда, докато се разреди напълно и това трайно ще повреди клетките на батерията.
 4. Не зареждайте лаптопа/таблета в калъф за носене – батерията може да прегрее.
 5. НЕ – Зареждайте лаптопа/таблета, подредени един върху друг – батерията може да прегрее.

Запомнете: батерията се влошава бавно през цялото време, дори и да не се използва. Поддържането на батерията възможно най -хладно ще забави значително това влошаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *