Пингвини и нетбуци – Бюджетни решения за образователни иновации!

By | октомври 8, 2021

Един от моите подкастинг водещи, Марк Гура, и аз обсъждахме от време на време през последните две години проекта за лаптоп от 100 долара + в нашата популярна двуседмична поредица. Ако не знаете проект за лаптоп за $ 100; Николас Негропонте е първият директор на MIT. Той се възползва от това, като отвори вълната от приемане на софтуер с отворен код и принуди производителите на компютри да разработят евтини нетбуци. Този проект, свързан с образованието, наистина промени очакванията на компютърната индустрия и потребителите на технологии!

Заден план

Проектът на Negraponte сега се нарича проект „Един лаптоп на дете“ (OLPC), защото основната му цел е да осигури евтини, устойчиви лаптопи на децата в развиващите се страни. Прототипът на тези лаптопи е претърпял големи вариации и е довел до много критики през последните години и никога не е предназначен да бъде компютър „направи всичко“.

Това са основни модели и все пак доста революционни. От една страна, те са много малки, имат алтернативни източници на енергия, като например тези, които се захранват ръчно, могат да бъдат свързани заедно, за да образуват интранет (до който има достъп чрез безжичен широколентов достъп) и най -вече създателите не понасят това, което се нарича „подуване на Microsoft“. „В опит да запази цената много ниска, използваният софтуер е с отворен код, което изисква много по -малък монтажен отпечатък и хардуерни условия на работа.

Кратък оригинален прототип за 2007 г .: Операционна система, базирана на Linux, двурежимен дисплей, 500 MHz процесор, 128 MB DRAM и 500 MB флаш памет. Няма твърд диск, четири USB порта и безжичен широколентов достъп, който създава мрежова връзка.

Въведете: По -широко публично приемане на софтуер с отворен код!

В някои раздели на подкаста на учителите изследваме друга от любимите ми технологични тенденции с феномена OLPC – интегрирането на разработка с отворен код и софтуер. Развитието с отворен код възниква, когато групи хора открито споделят изходния код при разработването на езици за програмиране, операционната система или друго приложение. Целта е общността да може да тества и да работи върху сътрудничеството по целия свят по проекта, с много интелигентност и прозрения, които иначе не биха могли да се срещнат и да работят заедно. Това наистина е общност, така че съдържанието и продуктът остават „отворени“ за безплатна употреба. Много често лицензът за код на Creative Commons се използва за описание на използването и приписването на софтуера.

Вероятно най -известният пример днес е операционната система Linux (идентифицирана с името талисман на пингвин Tux). Свързани с Linux, в който работят много програмисти по света, са налични и други операционни системи като Linux, като Apache, Ubantu, Linspire и други. Софтуерът с отворен код за образователния сектор изостава много в приемането, като училищата се държат предимно на малки компютри и малък брой на малък брой Mac. Въпреки това, след като посетих някои конференции за образователни технологии през последните две години, най -накрая видях различна тенденция с интереси и проектът OLPC може да насърчи много повече. Нека обясня.

На технологичните конференции Ed имахме практически демонстрации на мрежови лаборатории на Linux или Ubantu, които са „тъпи терминали“, свързани към сървър и всички те получават достъп до интернет и приложения от сървъра. Този опит от първа ръка осигурява входна точка за много учители, специалисти по технологиите и училищни администратори, които никога не са обмисляли тази възможност по друг начин. В тези случаи участниците виждат, че с тази конфигурация няма значителни загуби в работата, но че цената на такова оборудване е малка част от конвенционалната училищна лаборатория. Това се дължи на два основни фактора: 1) хардуерът не е самостоятелен компютър и 2) операционната система е с отворен код. Разходите за хардуер и разходите за надстройка също са значително намалени, както и премахването на софтуерния лиценз и надстройката.

Софтуерът с отворен код вече не е само за технологични лидери. Тези платформи са подобни на повечето други програми насочване и щракване. И на разположение са хиляди програми с отворен код, за да се срещнем с бизнеса, образованието, графиката, музикалната композиция, медийния дизайн, само за да назовем няколко приложения, тъй като някои ръководители на K-12 носят мрежи с отворен код (наречени Open Technologies) в своите училищни пингвини , моливи и ние виждаме как те виждат своите неща в марша на лаптопите за образование! Във време, когато училищните бюджети се разглеждат и стават по-отговорни, се надявам, че 2009-2010 г. ще бъде софтуер с отворен код, взаимни терминали и виртуални терминали (което ще бъде обсъдено в предстояща статия за електронни филми). предварително заредени с двойна или тройна скорост.

Актуализирано през май 2009 г.

Огромната вълна от нетбуци (Asus, Acer, HP, Dell и други), която наводни компютърния пазар през последните 16 месеца, беше добре дошло допълнение към потребителите и училищните бюджети! Трябва да благодарим на д -р Негропонте за трансформацията на компютърната индустрия почти индивидуално, изтласквайки проекта си OLPC на преден план в таблицата за корпоративни конкуренти. Подробности бяха разпространени в изцелението на напредъка на Negroponte, тъй като екипът на Asus и ee pc бяха пуснати с компютъра Linux (първоначално).

Те бяха пуснати само със стандартни сиви и черни цветове за технически хора, розово и зелено и бяло също бяха зашеметяващи. Можем да видим, че пазарът е по -широк от това, което се движи от стандартната компютърна индустрия). Техният продукт беше възторжено възприет и оказа влияние върху публичния пазар, тъй като големите производители на компютри трябваше да реагират бързо. Сега, през юни 2009 г., имаме налични нетбуци от всички големи производители за по -малко от 500 долара. По -малките, много по -евтини (с приблизително 77% намаление) и по -стабилни хардуерни решения, които виждаме около нас в компютърните и офис магазините, сега направиха кървавата OLPC система по -скъпа.

Пролетта на 2009 г. също следва вълна от осиновяване, която има връзка и това беше много добра година за Open Source, от Open Office.org до Linux. В допълнение към виждането на повече реклами за тези продукти в големи публикации, се задават, искат и използват непрофесионални (нетехнически) въпроси. Какво означава това за Microsoft? Ще бъде ли наистина против суровите цени за ремонт? Говорим за разочарование от години, но дали е време да окажем значително влияние тук? Това са вълнуващи времена за гласовете на хората!

Връзка

Все повече хора привличат погледа на нетбука и осъзнават, че не се нуждаят от компютър от висок клас за всички класни стаи на учениците и дори могат да предоставят компютри, вместо да се приберат с децата си вкъщи; софтуерните пингвини с отворен код също ще управляват този поход. Измина дълъг ден, откакто видяхме, че образователната ни система е по -икономичен начин за предоставяне на услуги на учители и ученици и по този начин начин за предоставяне на услуга на ВСИЧКИ.

Важно настрана- заслужава си да се прочете и проучи- Negroponte е с много отворен код и сега публикува уики, където ясно показва техническите бележки за производството, технологичните изисквания, софтуера, участващите държави, прототипните снимки и много други. : www.laptop.org ). Предаването на тези инструменти в ръцете на много училища и ученици по света, близки и далечни, наистина може да промени кои ще бъдат гласовете и кой ще бъде в глобален диалог след няколко месеца и в нашето глобално политическо бъдеще.

Този инструмент и предоставящ достъп до външния свят не само на учениците, но и на техните семейства, е част от тази цел, която може да доведе до нарастваща вълна от социални промени чрез много форми на грамотност и разбиране. Когато стените на справедливостта и достъпа са равномерно разпределени по тези малки начини, има много възможности хората да се издигнат до нови възможности. Пингвините, отворен код, образование и лаптопи от 100 долара имат голям потенциал за деца, възрастни и нации по целия свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *