Основни UI / UX тенденции за таксиметрови приложения

By | октомври 17, 2021

Тъй като хората започнаха да виждат мобилния интернет като фактор за конкуренция, важно е да се обърне внимание на това, което разработчиците на оригиналните приложения предлагат на съответните си мобилни потребители. Според проучването има 21% увеличение на използването на мобилни устройства в сравнение с миналата година, което показва, че мобилните потребители са по -склонни към оригинални приложения. Следователно WordPress сега е най -популярната CMS платформа за публикуване на съдържание и със своите отлични функции е лесно за потребителите да имат достъп до него, когато и където пожелаят.

За да направите уебсайта по -достъпен, четим и привлекателен за потребителите, важно е да включите ключови характеристики на UX и UI дизайна. Функциите не само са лесни за използване и лесни за използване, но и гарантират, че мобилните потребители не трябва да се борят с неговите функции. UI и UX функциите работят еднакво на всички уебсайтове: уеб списание, уебсайт с богато съдържание или блог с нова публикация или уебсайт на таксиметрова компания, всичко, от което се нуждаят, е ефективен смартфон или просто iPhone, за да се предотврати сърфирането.

По -долу са някои от UX и UI функциите и тенденциите, които често са важни за таксиметровите приложения:

Тенденции в дизайна на UX

• Поток от информация за агностично устройство

Независимо дали става въпрос за телефон, лаптоп, таблет, нетбук или iPhone, агностицизмът на устройството винаги е важна тенденция в дизайна на мобилни приложения, позволявайки на потребителите да изпращат информация до различни устройства, да синхронизират с облака и да вземат данни, където и да отидат.

• Чувствителност

С нарастването на броя на устройствата, както в разнообразие, така и в количество, уеб разработчиците осъзнаха, че подходът при проектирането трябва да се фокусира върху съдържанието, а не върху устройството. Причината за това е, че съдържанието е едно от най -важните неща на уебсайта и първото нещо, което виждат мобилните потребители, е как се доставя и организира. Отговорността не е нещо ново, но когато става въпрос за работа с таксиметрови приложения с множество устройства, тя винаги е включена в списъка с елементи, които трябва да се вземат предвид.

• Дизайн, базиран на жестове и разпознаване на глас

За таксиметровите приложения безпроблемното потребителско изживяване е решаващ фактор, тъй като хората винаги бързат да намерят най -доброто решение за нуждите си от пътуване. Дизайнът на UX ще се подобри с технологията за гласови и визуални знания, което ще направи приложението за таксита по-достъпно и удобно за потребителя.

• Значителни микро взаимодействия

Потребителите на мобилни устройства обикновено харесват своите устройства, защото те са ефективни в микро взаимодействията, които имат моменти в продукта и имат една основна задача: потребителят може да каже каквито данни или функции искате да изтриете, запазите или синхронизирате имейлите. Те също могат да свързват едно устройство с друго, което улеснява потребителите да разберат приложението. Следователно е необходимо таксиметровата компания да включи тази функция в своите таксиметрови приложения и да я използва по желание на мобилните потребители.

Тенденции в дизайна на потребителския интерфейс

• Разнообразие от типа WebFont

С достъпността на уеб шрифтове и шрифтове, ефективността на преобразуване на различни шрифтове се е увеличила и текстът се е превърнал в компонент, който прави визуалния дизайн по -привлекателен.

• По -малко стокови снимки и влиятелни изображения

Дизайнът на уебсайтове се е променил до простота с красиви и изразителни изображения. За компания за таксиметрови услуги трябва да се добавят ангажиращи изображения с интерактивни истории, за да привлекат вниманието на все повече мобилни потребители.

• Навигация на плочки / дизайн на карти

За новини и социални медии дизайнът на карти се оказа необходима функция, тъй като съхранява информация в табличен формат или модулни карти, които позволяват на потребителите да имат лесен достъп до информация в прости, интегрирани и добре организирани ръководства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *