Направете вашата цел свой бизнес Стъпка #3 – Организирайте ресурсите и групите си

By | октомври 23, 2021

В предишната ни стъпка, Стъпка 2, бяхте предизвикани да бъдете активни и да се свържете с други професионалисти във вашата област. Сега трябва да имате богат източник на ресурси за справка и да ви помогне да оформите личните си стремежи. Трябва да имате набор от отметки за колеги и уебсайтове на организации.

Наистина можете да съберете много информация за кратък период от време, когато имате работа с интернет. Затова препоръчвам да поддържате информацията си организирана от самото начало. Ако следите информацията си в бележник, приемете метод, за да я поддържате организирана. Може би вашият бележник е разделен на теми, например „Препратки“, „Организации“ и „Колеги“. Ако маркирате информацията за отметките си чрез браузъра си, организирайте списъка си, като го присвоите на папки. Тази опция обикновено е включена в менюто Предпочитани и обикновено се нарича „Организиране на любими“. Правете каквото има смисъл за вас и това ще ви помогне лесно да извлечете необходимата информация в бъдеще.

Организирането не е само бележници и отметки. Той отива много по -дълбоко. Уверете се, че сте организирани лично, преди да започнете следващото предизвикателство. Почистете работното си пространство. Погрижете се за вашите приоритети или за всякакви задачи, които може би сте отлагали. Ключът тук е не само да почистите физическото си пространство, но и психическото си пространство.

Сега можем да започнем работа по създаването на вашата група. Вашата „група“ ще бъде основата на вашата цел. Ако например създавате изкуство, това ще бъде вашето произведение на изкуството. Ако сте писател, това ще бъде колекция от вашите писания. Ако възнамерявате да бъдете търговец от друг вид, това ще бъде вашият продукт.

Така че първият въпрос, който трябва да си зададете, е: Имате ли група? Ако го направите, е време да организирате работата си. Отново, може би разделете групата си на групи, организирайте работата си по сходство или по времева рамка. Това може да стане просто чрез създаване на категории и присвояване на работата ви на съответното заглавие. Това ще ви помогне да проправите пътя за вашето присъствие в мрежата. Сега е време да си припомним някои от сайтовете, които посетихте в предишната ни стъпка. Помислете кои сайтове бяха по -лесни за навигация и кои не. Хареса ли ви как е организиран определен сайт? Какво харесваш в него? Приложете отговорите си към вашата организационна концепция.

Ако нямате комплект, сега е моментът да поработите, за да го получите. Създаването на група не става за една нощ. Затова бъдете търпеливи към себе си и си поставете реалистични цели. Първият ми уебсайт беше създаден от мой приятел, докато живеех в Калифорния, преди да започна да проектирам свой собствен уебсайт. Първата колекция се състоеше само от 13 произведения на изкуството, но това беше началото. Сега седем години по -късно имам колекция от около 160 картини. Не е нужно да имате много голямо портфолио от бизнеси или продукти, за да започнете. Едно от най -добрите неща при отварянето на уеб магазин е, че за разлика от магазин за тухли и хоросан, не е нужно да имате голяма продуктова линия. Разбира се, че помага, но не винаги е необходимо. Ключът тук е качеството, а не количеството.

След като създадете или организирате групата си, вече можете да работите върху информационната страна на вашата група. Задайте вашата група, имена на продукти, адреси или SKU номера. Напишете описания за всяко парче или група. Бъдете възможно най -полезни и описателни. Поставете се на мястото на потребителя или зрителя и помислете каква информация може да се наложи да знаете, за да вземете правилното решение за покупка. Изобщо не искате да бъдете загадъчни тук. Вашето описание не само помага на купувача, но и ви защитава като продавач. Описването на вашия продукт или услуга честно, предотвратява всяка възможност за изненада за купувача. В резултат на това трябва да имате по -малко връщания и възстановявания и повече удовлетвореност на клиентите.

След като разработите своя комплект или лист с продукти, направете колона за ценообразуване. Ценообразуването често е най -трудната задача при проектирането на уеб интерфейс, главно защото сте помолени да определите цена за себе си и собствената си стойност. Това е особено вярно, ако услугите, които предоставяте, са творчески. Нормалната или типична маркетингова техника е да проучите конкурентите си и да добиете представа за пазарната стойност на вашия продукт. Ако работите в творческо поле или на свободна практика, можете да търсите съюзи, които предлагат насоки за ценообразуване.

След като получите преглед или цени на други, трябва да знаете реалните разходи за извършване на вашите услуги. Искате да имате предвид времето, което ще отделите за даден проект, цената на материалите, данъка, който ще трябва да платите, и разходите за доставка и/или транспорт. Вашата цена може да е много различна от вашата конкуренция. Ценообразуването е личен избор и решение, така че се основавайте на това, което смятате, че артикулът струва. Искате конкурентни, но достъпни цени. Най -голямата грешка, която виждам, че правят креативните хора, не са ценообразуването. Купувачите смятат, че получават това, за което плащат, затова направете цените си ценни за тях.

Развийте доверието си в работата си, но възстановете тази увереност с опит и знания. Вярвайте, че това, което създавате, е ценно за повече хора, отколкото само за вас самите. Най -важното – развълнувайте се! Вашият ентусиазъм ще бъде предаден във всяка област на вашия бизнес. Ако не сте развълнувани, трябва да се върнете към стъпка 1 и да преоцените целта си.

Вашето предизвикателство за този месец е да организирате във вашето лично и ментално пространство, да организирате или създадете своята колекция и след това да напишете ефективни описания на вашия бизнес или продукти. През целия процес продължете да общувате, продължавате да се учите и ще развиете своя път … вашата цел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *