мъж с обсесивно-компулсивно разстройство

By | октомври 26, 2021

Той живее в Бали, Индонезия. Той страда от обсесивно-компулсивно разстройство. Специалната му мания е стъклото. По-точно счупено стъкло.

Ако счупи чаша, той записва в специална тетрадка точния час, в който я е счупил, часа, деня, месеца, годината и какъв вид стъкло е било. Той проверява много внимателно цялата тази информация и едва когато е напълно доволен, затваря бележника си и го прибира.

Записването на счупено стъкло далеч не е единствената му мания. Той трябва да знае името на всеки, който мине в къщата му, и ако види мъртви пилета да лежат по пътя, да ги посети и да ги разгледа до най-малкия детайл. Ако не успее да намери името на човек, който е заобиколил дома му, манията му е толкова силна, че иска да се самоубие.

Ужасната трагедия е, че състоянието му е напълно игнорирано, както и това на хората с други психични заболявания. Той работи за правителството, но не получава помощ от тях поради инвалидността си.

Има терапевти, при които може да отиде. Някой му казал, че е жертва на черна магия. Лекарството беше да му дадат златен амулет, пропит с бяла магия, и той трябваше да се подложи на церемония за пречистване. Както се очакваше, тези лечения не го накараха да се почувства по-добре.

Изследователите изучават начините, по които психичните заболявания като цяло засягат хората в други страни. Например, обсесивно-компулсивното разстройство, от което страда този мъж, е много различно от обсесивно-компулсивното разстройство, от което страда американският мъж. Важно е да знаете културата на пациента, който лекувате.

Ако гражданин на остров Тонга влезе в чакалнята на психиатър, изобщо не е добре лекар да го третира по същия начин като западняка. Да предположим, че пациентът идва от страна, където демоните изглежда контролират и са могъщи. За западните очи горкият човек изглежда психопат, но е напълно нормален в собствената си страна, където се бори с истински демони.

Както отбелязахте, OCD варира в различните страни. На Запад хигиената изглежда сериозен проблем, докато в Близкия изток спазването на религиозни обреди е от жизненоважно значение. Друг западен страх е, че човек с ОКР ще извърши ужасен сексуален акт. Всъщност те трябва да внимават за себе си.

Смята се, че около 3 милиона американци страдат от ОКР. Този „ритуал“, практикуван от жертви на ОКР; Честото миене на ръцете или трупането на безполезни неща се среща главно на Запад.

Ключът е да се опитаме да присъединим значенията на OCD и други психични заболявания от Запад към други страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *