Колко дълго трябва да издържи батерията на лаптоп и как да увеличите живота на батерията

By | декември 31, 2021

Без значение колко струва вашият лаптоп, батерията му няма да издържи повече от четири години. Според експерти, нова батерия за лаптоп ви осигурява до 1000 цикъла. С други думи, можете да зареждате и презареждате батерията до 1000 пъти. Въпреки това, много фактори играят своята роля за увеличаване или намаляване на живота на батерията на лаптопа. Например материалите, използвани при производството на батерии. Така че, ако искате да сте сигурни, че батерията ви издържа теста на времето, ето няколко съвета, които могат да ви помогнат.

1. Инсталирайте добър екран на батерията

Ако търсите алтернатива, можете да избирате от няколко инструмента на трети страни. По принцип софтуерът ви помага да наблюдавате батерията на вашия лаптоп. Няма проблеми със съвместимостта на този софтуер с всеки тип лаптоп.

С тези инструменти можете да разберете кои програми използват най-много енергия от батерията. След това можете да затворите нежелани програми, за да спестите енергия на батерията.

2. Инсталирайте приложения за поддръжка

Можете да използвате някои от инструментите за поддръжка, препоръчани от производителя, за да поддържате батерията на вашия лаптоп. В зависимост от типа батерия ще получите различни предложения. Освен това, вашата операционна система ще се предлага с вградена помощна програма, която може да ви помогне да наблюдавате състоянието на батерията.

3. Поддържайте температурата на вашето устройство

Трябва да направите всичко възможно, за да гарантирате, че лаптопът поддържа температурата си. През лятото електронните устройства се прегряват, което се отразява негативно на живота на батериите.

Ето защо трябва да се уверите, че има малко пространство между долната част на устройството и масата, на която сте поставили устройството. Освен това вентилационната система на вашето устройство трябва да работи правилно. За целта е много важно редовното почистване на вашето устройство.

4. Не използвайте максимална яркост

Когато яркостта на екрана достигне максимално ниво, вашето устройство ще използва максималната мощност. Така че намаляването на яркостта е първото нещо, което можете да направите, за да спестите енергия. Освен това не е добра идея да поддържате яркостта на максимално ниво, защото това може да има отрицателен ефект върху зрението ви.

Така че, като следвате тези прости съвети, ще ви бъде по-лесно да удължите живота на батерията на лаптопа си.

5. Променете настройките за пестене на енергия

Преди да направите нещо, отидете на опциите за захранване на вашия лаптоп. Ако използвате Windows, можете да отидете на контролния панел за достъп до опциите за захранване. Контролният панел може да бъде достъпен от менюто „Старт“.

Някои потребители имат macOS. Ако сте един от тях, ще трябва да получите достъп до Energy Saver, който се намира в System Preferences. Ако тези стойности са зададени по подразбиране, вашият компютър ще използва най-малко енергия.

Така че, това, което трябва да направите, е да направите малки промени в настройките, за да можете да постигнете баланс между мощност и производителност. За най-добра производителност винаги има опция да включите устройството си в контакт за променлив ток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *