Как да поддържаме батерията на лаптопа здрава и да удължим живота на батерията на лаптопа?

By | декември 27, 2021

Много е досадно, когато батерията на лаптопа ви падне под 10%, когато трябва да свършите важна задача. Тази ситуация става по-сложна, когато нямате електрически контакт наблизо, за да презаредите батерията. Така че въпросът е как можете да се справите с подобни ситуации по по-добър начин? Ето няколко прости съвета, които могат да ви помогнат да удължите батерията на вашия лаптоп. Прочетете, за да научите повече.

1. Кликнете върху „Опции за пестене на енергия“

На първо място, трябва да научите как да се възползвате от функциите за управление на захранването на вашия лаптоп. В Windows можете да получите достъп до тези функции под Опции за захранване. Ако смятате, че настройката по подразбиране е най-добрата за покриване на вашите нужди, грешите.

Можете да зададете превключвател за бързо превключване между различни настройки на захранването според вашите нужди.

2. Опитайте някои инструменти за поддръжка на батерията

В зависимост от производителя на вашия лаптоп, може да имате набор от инструменти за поддръжка. С тези инструменти можете да следите здравето на вашата батерия. Всъщност тези инструменти ви позволяват да настроите батерията си въз основа на версията на Windows, която сте инсталирали на вашия компютър.

С други думи, тези прости инструменти ви позволяват да калибрирате батерията си. Можете също да изтеглите тези инструменти от уебсайт на трета страна. Просто се уверете, че уебсайтът е популярен и надежден, защото не искате да изтеглите вирус или троянски кон на вашия компютър.

3. Проверете дали мониторът на батерията заслужава доверие

С приложението за монитор на батерията можете да получите подробна информация за зарежданията, броя на циклите и оставащия живот на батерията. Добрата новина е, че можете да намерите много от тези видове приложения безплатно.

Тези приложения за наблюдение на батерията са съвместими с Windows и macOS. С тези инструменти можете да получите някои полезни съвети как да извлечете максимума от батерията си.

4. Поддържайте батерията на лаптопа си хладна

Топлината е най-големият враг на батерията на лаптопа. Това намалява живота на батерията и има отрицателно въздействие върху цялостното здраве на батерията. Ето защо може да искате да тествате нивото си по най-добрия начин, за да сте сигурни, че батерията ви работи с максималния си капацитет.

В повечето случаи, когато въздушният поток е ограничен, батериите на лаптопа са склонни да се нагряват. Страхотна идея е вашият лаптоп да се обслужва от време на време, за да не се натрупва прах вътре в него.

5. Не си създавайте навик да разреждате напълно батерията

Според експерти батериите на лаптопите имат ограничен брой цикли на зареждане и разреждане. След преминаване на максималните цикли, ефективността на батерията ще продължи да намалява.

Ето защо е по-добре да не разреждате напълно батерията, преди да я заредите отново. По този начин това може да помогне за удължаване живота на батерията.

Накратко, ако следвате тези прости съвети и трикове, вероятно ще можете да удължите живота на батерията си. Въпреки това, ако батерията ви е напълно заредена и презаредена, най-добре е да я смените възможно най-скоро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *