Въведение в откриването на самолети

By | октомври 30, 2021

Какво е забелязване на самолет?

Забелязването на самолет (или самолет) е хоби за наблюдение. Ентусиастите отбелязват подробности за самолета, който наблюдават, като типа на превозното средство, неговия регистрационен номер (известен също като неговата опашка или „N номер“ в САЩ) и всякакви отличителни маркировки. Събраната информация се записва чрез бележник и по-късно може да бъде добавена към електронна таблица или онлайн база данни.

Кои са някои от нещата, които забелязват контролерите на самолети?

 • Какъв тип двигател има (джет или вентилатор)?

 • Колко двигателя има (2, 3, 4)?

 • Къде се намират двигателите? На фюзелажа ли са или под крилото? Има ли такъв на опашката?

 • Какъв тип опашка има?

 • Какъв тип крило?

 • Каква е позицията на крилото (висока, средна или ниска)?

Необходими консумативи

Консумативите, които изберете да използвате, могат да варират. По принцип ще ви трябва тефтер и молив, за да запишете самолетите, които виждате.

За по-напредналите ще искате да инвестирате в приличен фотоапарат за правене на снимки. Вероятно ще използвате приложения на смартфон (като изброените по-долу) и ще записвате гледането си с помощта на компютър.

Във всеки случай би било разумно да носите личната си карта, ако сте разпитвани от летищна охрана или полиция.

кодове на летището

Въпреки че откриването на самолети технически може да се извърши отвсякъде, то обикновено ще се извършва близо до летището. Без значение къде го видите, той ще проследи накъде се е насочил самолетът и/или откъде идва. Ето защо ще бъде полезно да знаете, че има две системи за кодиране за идентифициране на летища: IATA и ICAO.

IATA е трибуквен код, който обикновено се използва в туристическата индустрия. Ще видите тези кодове при закупуване на билети и багаж. Кодът на IATA за моите две регионални летища, международното летище Спокейн, е GEG.

Международната организация за гражданска авиация е четирибуквен код, използван за планове на полети, управление на въздушното движение и прогнози за времето. В Съединените щати кодовете на IACO винаги започват с буквата „K“. IACO кодът за международно летище Спокан е KGEG.

приложение за намиране на самолет

търсач на самолети Дава ви информация за самолетите по пътя. Докато използвам тази услуга почти изключително чрез приложението за смартфон, тя е достъпна и на моя компютър.

Когато използвате услугата, ще видите карта с плоски икони, които се движат в реално време. За да научите повече за конкретен полет, щракнете върху иконата на този план и (ако е налице) ще видите следната информация:

 • позивна

 • Височина

 • Заглавие

 • Местоположение

 • номер на крясъка

 • Скорост

Приложение ATC на живо

ATC на живо Това е чиста услуга, която ви позволява да слушате местния контрол на въздушното движение. Както при Plane Finder, тази услуга може да бъде достъпна чрез компютър или чрез приложение за смартфон.

Бази данни за откриване на самолети

Двете онлайн бази данни за откриване на самолети са зацапване & Spot2Log. Тези онлайн бази данни ви позволяват да записвате информация за самолета, който сте видели, както и всички снимки, които сте направили. Освен това всеки сайт се интегрира със социалните медии. Това са големи предимства пред използването на традиционни електронни таблици!

заключение

Забелязването на самолет е уникално хоби, което може да се практикува самостоятелно или с други. Той е пресечна точка на много различни теми (самолет, фотография, картография, радиокомуникация и др.). Споделянето определено ще разшири хоризонтите ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *